Tündüs Manó bábjátékai:

A póruljárt róka


A meseországból érkezett Mesemondó Tündüs Manó mesét mond, majd ezután következik a „Póruljárt róka” című bábjáték. Szerepel benne egy nagycsoportos óvodás mackókislány, Mici, a bátyja Maci aki már iskolás, Mackó Nagyanyó és Róka Ricsi, az erdő rossz fiúja. Ricsi hazugsággal, hízelkedéssel magával akarja csalni Micit, hogy eladja a vándorcirkuszosnak. Ezt a gyerekek segítségével Maci akadályozza meg. A történet erkölcsi mondanivalója: mindig csak a kipróbált jó barátra szabad hallgatni, nem a hízelkedőkre.

Az erdő bajnoka


Mesemondó Tündüs Manó ebben a műsorban is mesét mond a bábjáték előtt. A bábjáték: „Az erdő bajnoka”, a kedves régi Aesopus mese átirata, mai erkölcsi tanulsággal. A sün házaspár, Sün Sámuel és Sára arról beszélgetnek egymással, hogy kedves barátjuk Nyúl Menyus olyan beképzelt mostanában. Naphosszat dicsekszik és az erdő állatai már nem szereti ezért Menyust. A sün házaspár elhatározza, figyelmezteti őt a hibájára. Innen épül a futóverseny jelenet, amelyben csellel legyőzik a nyulat, de utána elárulják neki a turpisságot. Nyúl Menyus is belátja hibáját, és megköszöni a kedves tréfás figyelmeztetést.

A félelmetes sün


Ez az előadás is mesével indul, majd következik a „Félelmetes sün” című bábjáték. Ebben a történetben Sün Dezsőnek száll a fejébe a dicsőség. Nem hallgat a baráti jótanácsra, hanem úton - útfélen konfliktust provokál. Persze csak a nálánál kisebbekkel és gyengébbekkel szemben ér el sikereket. Amikor azután meggondolatlansága valódi veszélybe keveri, gyáván megfutamodik.

A nyúl horgászik


Róka és Farkas - az erdő két kötözködő vagánya - az erejét fitogtató, hatalmával visszaélő nagykamasz figurája. A kisebb állatokat rettegésben tartják, ok nélkül megalázzák, mintegy szórakozásból. Sün azonban nem hagyja magát és csellel vág vissza az elszenvedett sérelmekért. Az előadás szakít az eddigi gyakorlattal, Mesemondó Tündüs Manó a két felvonás közti szünetben együtt keresi a megoldást a gyermekközönséggel.

Az egér és az oroszlán


Lancelot királynak rettenetesen fáj a foga. Így aztán nem veszi észre, hogy Madam Bombadurnak is, csak neki a hatalomra fáj a foga! Ki segíthet most a királyon és a birodalmon? Az orvosok mind tömlöcben sinylődnek és senki sincs aki megmondaná az igazat a beteg királynak. Vajon mit segíthet a távolból érkezett dr. Sajtrágó? És időben érkezik a segítség? Megtudhatjuk Tündüs Manó meséjéből.

Jancsi és Juliska, Tündüs Manó módra


Jancsi és Juliska eltévedtek az erdőben. A kedves, idős néni segítséget nyújt ugyan nekik, de közben szörnyű tervet forgat a fejében. Még szerencse, hogy mindez csak mese, a valóságban sose történhet meg. Vagy mégis? Előfordulhat, hogy mi is hasonló helyzetbe kerülünk, mint a mesebeli gyerekek?

Minden jog fenntartva, Tündüs Manó 2012.
Készítette:    Szőts Bence