Műanyag ablakok

Több mint 30 éve alkalmaz innovatív ablaktechnológiát az ACTUAL Fenster AG, neve ma már ismert márkanév és vezető szerepet játszik az ablakok, ajtók és árnyékolástechnika gyártása terén. Az ACTUAL termékcsoport magában foglalja a különböző forma-, szín- és anyaghasználat lehetőségét (műanyag, műanyag-alumínium, fa, fa-alumínium), valamint az ablakgyártáshoz szükséges profilokat is. Az ACTUAL tevékenységének központjában mér kezdetektől a minőség és a fejlesztés állt. Saját fejlesztésű ajtó- és ablakprofil rendszerei formájukban és műszaki tartalmukban világszerte elismertek és példaként szolgálnak. A világon elsőként kezdte meg az ólommentes profilok gyártását. Az ACTUAL Ausztriában kétszer is 1998-ban és 2004-ben elnyerte az Energiatakarékos-Ablakrendszer állami Innovációs díjat. Intenzív kutatási és fejlesztési tevékenységük eredményeként számos termékvédelmi és szabadalmi bejelentés történt.

Miért éppen műanyag?

Az ablakgyártásban a környezetbarát műanyag kitűnő alapanyagnak minősül. A műanyag ablakok aránya ma már eléri a 60%-ot. Hosszú az élettartamuk és szinte semmilyen külön karbantartást nem igényelnek, ezért kedvező az ár-minőség viszony. Az ACTUAL által kifejlesztett ablakrendszerek a minőség és design terén minden követelménynek megfelelnek.

  • Esztétikus, formatervezett megjelenés a szárnyprofil ferde kialakítása révén.
  • Rendkívül szép, fényes felület az Actual által használt különleges anyagösszetételnek köszönhetően.
  • A speciálisan kiképzett, fokozottan megerősített merevítő vas és a többkamrás rendszer, nagyfokú stabilitást kölcsönöz mind a szárnynak, mind a toknak.
  • A magas vízgát és a szárnyban körbefutó két gumitömítés megakadályozza a víz bejutását, még a legnagyobb vihar, vagy zápor esetén is
  • Az ACTUAL tokrendszere lehetőséget biztosít a harmadik gumitömítés számára.
  • A szárny és a tokprofil együttes szélessége rendkívül keskeny (108 mm), ily módon adott beépítési méret mellett az üvegfelület növekszik. Mindez világos, barátságos klímát kölcsönöz a helyiségnek és a megnövekedett napsugárzás révén többletenergiát nyerünk.

Biztonság kézben tartva

Az ablakon keresztül történő betörések mintegy 70%-a esetében a szárnyat ill. a vasalatot megemelik. Az ACTUAL 600 most alapkivitelben újfajta, jobb betörésvédelmet kínál. Három gombacsapos retesszel ellátott sarokterelő és a hátrametszett záróelemek a Roto NT vasalatrendszer széria felszereléséhez tartoznak, gondoskodnak a betörés elleni hatékony védelemről. Acélból készült biztonsági zárai és a masszív acél zárellendarabok a szélsőségesen erős igénybevételnek (pl. feszítés) is ellenállnak. Masszív, rozsdamentes design. A zár-ellendarab ideálisan belesimul az ablak kontúrjába és finoman lekerekített formái egyszerűvé teszik a tisztántartást. Modern formatervezésű, SECUSTIC biztonsági kilincsmechanizmusa megakadályozza, hogy kívülről kifúrva a profilt, a kilincset elforgatva be lehessen hatolni.

Nyílászárók tervezése és engedélyeztetése

Mivel a homlokzati nyílászárók az épületek arculatát alapvetően meghatározzák, fontos ügyelnünk arra, hogy az új ajtó, vagy ablak elhelyezését követően megfelelően illeszkedjen környezetéhez. A nyílászárók külső megjelenésének különösen társasházak, illetve műemléknek minősített, esetleg városvédelmi intézkedések hatálya alá eső építmények esetén van jelentősége. Az új nyílászárók elhelyezésekor a hatóságok ritkán gördítenek akadályt egy-egy új ablak, vagy biztonsági ajtó elhelyezése elé, ám például egy műemléknek minősített házon már nem engedélyezik egy oda nem illő nyílászáró elhelyezését. A építésügyi hatóságon túl számolni kell a lakótársak véleményével is. Egy-egy homlokzatba nem illő, a többitől külső megjelenésében eltérő nyílászáró képes elcsúfítani a látványt, például ha egy régi társasházon sötétbarnára pácolt fa ablakok vannak, akkor nem szerencsés egy ilyen környezetben fehér színű, műanyag ablakok elhelyezése, mert nem csak a hatsági szigorral, de a lakótársak elégedetlenségével is számolnunk kell utána.

Ablakcsere alkalmával a műanyag ablakok alkalmazásának általában nincs semmiféle akadálya, de célszerű tekintettel lenni a meglévő színek megtartására (műanyag ablakaink fa színekben is rendelhetőek), valamint arra, hogy az ablakszárnyak mérete, esetleg a bennük elhelyezett osztók és álosztók kialakítása harmonizáljon a környező ablakokéval.

Nyílászárókra vonatkozó hőtechnikai tanácsok és előírások

A közhiedelemmel ellentétben az e téren érvényben lévő szabványossági követelmények nem csak a nyílászárók hőszigetelési képességére, hanem a térelhatároló szerkezetek (falak) állagvédelmére és az épületben élő, vagy dolgozó emberek egészségvédelmére is kiterjednek. Az állagvédelem e téren legfőbb célkitűzése, hogy a homlokzati falak külső és belső felületén a penészképződés kialakulásához vezető páralecsapódást, nedvesedést megelőzze, ezáltal járulva hozzá egy egészségesebb belső környezet kialakításához. A homlokzati nyílászáró szerepét soha nem önmagában kell vizsgálni, hanem a beépítés módjával, a szellőzési lehetőségekkel és a környező térelhatároló szerkezetekkel, hőhidakkal együtt. Könnyen előfordulhat, hogy egy kitűnő hőszigetelésű modern műanyag ablak körül alakul ki belső penészesedés, ha az építés során az ablak körüli hőhidak megszűntetéséről nem gondoskodtak, például az ablak felett szigeteletlen, vagy gyengén szigetelt maradt egy öntött beton áthidaló. A rossz hőszigetelés nem csak pénztárcánk, de akár egészségünk ellensége is lehet, ezért fontos, hogy a nyílászárók körüli hőhidakkal is számoljunk. Ugyanakkora külső hőmérséklet és fűtési teljesítmény mellett a belső tér hőmérsékletét jelentősen megemelhetjük jó hőszigetelésű homlokzati nyílászárók alkalmazásával. A cégünk által forgalmazott, argon gázzal töltött, lágy fém bevonatú műanyag ablakok 1.0 k-s hőszigetelésű üvegezéssel büszkélkedhetnek, ami kimagasló érték a két rétegű, hőszigetelő üvegek között. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy, a hatályos magyar szabványoknak ugyan megfelelő, de hagyományos technológiával (argon gáz és lágyfém bevonat nélkül) gyártott két rétegű üvegezésű műanyag nyílászáró belső üvegfelületi hőmérséklete téren akár 10 °C-kal is alacsonyabb lehet, mint az általunk forgalmazott műanyag ablakoké, ez pedig súlyos összegekkel terheli meg a tulajdonos pénztárcáját. Érdekességképpen: a jelenleg hatályos magyar szabványok k=3,0 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű külső nyílászárók beépítését engedélyezik, miközben a mi műanyag ablak kínálatunkban a k=1,0 W/m2K üvegezés számít felár nélküli alap üvegezésnek (minél alacsonyabb az ún. K-érték, annál jobb az ablak, vagy bejárati ajtó hőszigetelési képessége). Fontos szót ejtenünk a modern nyílászárók szellőztetéséről is. A vevőink hosszú távú elégedettségét maximálisan szem előtt tartó cégként úgy gondoljuk, hogy manapság hiba olyan műanyag ablakot vásárolni, amely nem biztosítja a résszellőztetés lehetőségét. Nyílt lángterű gázkészülékekhez a területileg illetékes gázszolgáltató minden esetben előírja úgynevezett szabályozott légbevezetők használatát. Ezek leggyakrabban az ablak belső felére kerülnek, automatikus szabályzásuk révén biztosítják a külső és a belső tér közötti légcserét.5 légkamrás ablakrendszer

Ablakok és zárszerkezetei


Ablakcsoport